Deze blog kan je best lezen met een laatste versie van je browser.

vrijdag 21 december 2012

De oorlog tegen Congo moet stoppen

Waarom de petitie ondertekenen voor een militair embargo tegen Rwanda en Ouganda ?

In Oost-Congo is er opnieuw oorlog uitgebroken. Tussen 1998 en 2003 werden grote delen van het land bezet door de legers van Rwanda en Oeganda. Gedurende die vijf jaar was Congo opgedeeld in verschillende stukken zonder een centrale regering.
Na de terugtrekking van deze legers in 2003, gingen de Rwandese en Oegandese legers verder met het destabiliseren van Oost-Congo. Ze steunden er milities en veroorzaakten tot tweemaal toe een situatie van open oorlog: in Bukavu in 2004 en in Goma in 2008.
Sinds maart dit jaar begaf het Rwandese leger zich opnieuw op Congolees grondgebied om er deel te nemen aan gevechten tegen het Congolese leger en tegen de MONUSCO, met name in juli en november. Ditmaal wordt deze agressie-oorlog gevoerd onder de dekmantel van de zogenaamde rebellen van M23, die opgericht en geleid worden door het Rwandese leger.

Meerdere rapporten van experts (onder andere van de Verenigde Naties) bevestigden de talrijke getuigenissen over de verantwoordelijkheid van de Rwandese en Oegandese regeringen en hun legers in deze onstabiele situatie en in de herhaalde oorlogen. (Wil je weten wat deze rapporten zeggen, klik dan hier.) 

Deze oorlog tegen Congo moet absoluut stoppen !



Er zijn talloze problemen in Congo, maar wil het land vooruitgaan, dan moet eerst deze agressie in het oosten van het land gestopt worden.

Deze situatie van open en verborgen oorlogen heeft immers al meerdere miljoenen Congolese slachtoffers geëist. Alleen al dit jaar moesten meer dan 800.000 mensen op de vlucht slaan voor de gevechten.

Deze oorlogssituatie verhindert ook de broodnodige economische vooruitgang van het land. De huidige oorlog sinds maart, heeft er al voor gezorgd dat de Congolese staat 430 miljoen dollar minder inkomsten ontving en 400 miljoen dollar extra uitgaven had. Dat is 10% van het voorziene – reeds magere budget – van de Congolese regering in 2012.

Na de puinhoop die de Mobutu-dictatuur achterliet en na de oorlogen, is deze economische vooruitgang ten zeerste nodig. De Congolese bevolking leeft in een van de rijkste landen ter wereld en leeft tegelijk als een van de armste in de wereld, dit is onaanvaardbaar.

Deze oorlogen verhinderen eveneens een vooruitgang in het uitbouw van een goed functionerende rechtstaat en van de democratie. 


Genoeg hypocrisie van de Belgische, Europese en VS regeringen


De westerse regeringen onder leiding van de VS weigeren doeltreffende maatregelen te nemen tegen Rwanda en Oeganda omdat deze twee landen de beste bondgenoten van de VS in Afrika zijn. Enkele landen hebben hun ontwikkelingshulp verminderd. Maar Rwanda en Oeganda kunnen zeer gemakkelijk een groot deel van dit verlies compenseren door de plundering van Congo. De rest zal betaald worden door de gewone Rwandese burgers, die zelf ook het slachtoffer zijn van een militaristisch en dictatoriaal regime.

Enkel een militair embargo tegen Rwanda en Oeganda kan een echte impact hebben op het terrein

Het is onaanvaardbaar dat deze legers verder kunnen genieten van training, wapens en geld van de internationale gemeenschap, waaronder België.
In België krijgen kandidaat-officieren van het Rwandese leger vandaag gewoon verder vorming in de Koninklijke Militaire Academie in Brussel.
Daarbovenop krijgen de Rwandese en Oegandese ministeries van Defensie vele tientallen miljoenen dollars aan inkomsten in ruil voor de deelname van de Rwandese en Oegandese legers aan internationale vredesmissies van de VN in Darfoer en Somalië.
Het is onaanvaardbaar dat de Belgische regering aanvaardt dat de VN financiële steun geeft aan legers die reeds meer dan vijftien jaar zware oorlogsmisdaden begaan en die de vooruitgang van een buurland en zijn bewoners hypothekeren.

Dat zijn de redenen waarom de verengingen AMUKA, Geneeskunde voor de Derde wereld, UJAMAA, Piscine d’activité en Intal een petitie lanceerden om een militair embargo te eisen tegen Rwanda en Oeganda.

Je kan deze petitie hier tekenen intal.be

Je kan ook een petitieformulier donwloaden en uitprinten om te laten tekenen door je vrienden door hier te klikken.

De ingevulde formulieren kan je terug sturen naar het contactdres : intal, Haachtse steenweg 53, 12010 Brussel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten